Să dăm sfoară-n ţară …

Încep prin a spune că în ultimii trei ani, indiferent ce discuţie mai aprinsă a existat în cadrul proiectului Total Baschet, disputele şi rezolvarea lor au rămas în interiorul redacţiei. Aşa am dorit şi am considerat că este normal. Aspectele interne se pot rezolva doar la nivel intern fără a fi nevoie de un arbitru sau de o comisie specială.

În ultima perioadă, „graţie” unor personaje insistente, nu s-a mai putut respecta principiul instituit de-a lungul timpului. Am încercat să nu-i ofer prea multă importanţă din raţiunile menţionate mai sus, căci niciodată nu mi-a făcut plăcere să-mi spăl rufele în public, însă de data aceasta nu a fost suficient.

Probabil că pentru unii subiectul este în continuare de actualitate, chiar dacă au trecut luni bune de la consumarea lui. Având în vedere că în joc este imaginea Total Baschet, din postura în care sunt, mă simt nevoit să formulez o apărare cu privire la tot ceea ce s-a vehiculat din partea unui promotor care urmăreşte aspecte lesne de observat.

Cred că aţi ghicit, între timp, care e subiectul principal sau mai bine spus acţiunea care m-a determinat să expun aceste câteva rânduri. În orice caz, pentru ca totul să fie clar, exact aşa cum s-a şi dorit, nu voi apela la pseudonime.

După cum bine ştiţi, în urmă cu mai multe luni, Adrian Micinic a luat decizia să se despartă de Total Baschet. La scurt timp a urmat şi decizia lui Costin Marinescu, oarecum aşteptată, de a încheia activitatea la site. Au fost unele discuţii interne, pe care am să le enunţ ceva mai târziu, între mine şi Adi datorită modului în care a acţionat şi a felului în care a pus problema, atât faţă de mine cât şi faţă de foştii săi colegi. Abia trecusera citeva zile de la despărţire si deja pe facebook au apărut mesaje despre aspectele interne din cadrul Total Baschet. După cum mi-am expus părerea şi la momentul respectiv, nu mi s-a părut normal ca terţe persoane să intervină în bucătăria noastră. În fine, nu am acordat prea multă importanţă mesajelor respective, însă nici la cinci luni distanţă de la eveniment aceste acţiuni nu au încetat.

Făcând o mică paranteză, între site-ul Total Baschet şi Adrian Micinic există un contract de prestări servicii încheiat începând cu luna octombrie şi actualmente în vigoare, conţinând obligaţiile pe care Adrian Micinic şi le-a încălcat grosier şi fără o justificarea legală sau contractuală. Probabil vă adresaţi întrebarea ce l-a determinat pe Adrian Micinic să abandoneze la o prietenie de 7 ani respectiv la o colaborare de 3 ani. Sub acest aspect trebuie menţionat că la începutul sezonului 2013/2014, Adi a fost promovat în funcţia de ofiţer de presă al clubului CSM Oradea(lucru pentru care m-am bucurat, având în vedere propunerile din trecut către Şerban Sere, cu privire la disponibilitatea lui Adi). Luând în calcul acest aspect cumulat cu funcţia ocupată la Total Baschet, Adi se afla într-o oarecare incompatibilitate, trebuind să fie în acelaşi timp jurnalist imparţial cât şi angajat al unei echipe din prima ligă (şi se pare că între timp temerile mele s-au adeverit: conducerea clubului din Târgu Mureş, într-o conferinţă de presă, a transmis un mesaj nu tocmai prietenos lui Adi Micinic şi clubului CSM Oradea http://www.totalbaschet.ro/articol/Cornel-Lungu-Pentru-mine-este-o-nebuloas%C4%83-am%C3%A2narea-meciului-cu-Cluj-~30254). Într-o discuţie personală avută înainte de debutul propriu-zis al campionatului, explicându-i postura în care se află, Adi mi-a spus că pentru el pe primul loc este CSM Oradea, iar mai apoi Total Baschet.

Influenţa din partea echipei orădene s-a resimţit până şi în articolele redactate la categoria internaţional. După materialul cu privire la situaţia din Islanda (http://totalbaschet.ro/articol/Islanda-Din-sezonul-2013-14-doar-un-str%C4%83in-poate-juca-%C3%AEn-campionat~24308), Cristian Achim a purtat o discuţie cu Adi explicându-i că în opinia sa e mai bine ca într-un campionat să aibă acces jucătorii străini, dând ca exemplu sistemul din Spania. La scurt timp după această discuţie, pe site a apărut un material ce conţinea filosofia lui Cristian Achim cu privire la sistemul iberic: http://totalbaschet.ro/articol/Sistemul-spaniol-Cheia-succesului-%C3%AEn-baschet~24517. Să nu mă înţelegeţi greşit, Adi este printre cei mai buni jurnalişti care scriu despre baschet din ţară, însă apreciez că este foarte uşor de influenţat, acesta fiind in opinia mea marele lui minus.

Pentru a feri site-ul de anumite comentarii/discuţii/etc privind dublul statut al său, i-am propus ca în perioada în care este angajatul CSM Oradea să nu redacteze ştiri despre această echipă, căci nu ar fi o situaţie normală. Nu i-a convenit, dar a înţeles. Între timp, dintru acest motiv, relaţia s-a răcit. Am avut mai multe discuţii aprinse pe marginea acestui subiect, pentru ca în final el să ignore atribuţiile trasate respectiv să publice pe site mai multe articole despre CSM Oradea şi acţiunile sale de promovare. I-am explicat din nou că nu e normal. A urmat un e-mail de la Adi în care specifica explicit că renunţă, pentru ca mai apoi să destabilizeze redacţia virtuală, nemotivând decizia sa, rezumându-se în a trimite săgeţi indirecte la adresa mea. La scurt timp Costin Marinescu a decis să părăsească corabia, acum probabil că înţelegeţi de ce. Au mai plecat încă vreo doi redactori, însă aspectul nu are, în acest cadru, prea multă relevanţă. Închid paranteza.

După cele petrecute şi expuse mai sus, a urmat o perioadă în care am comunicat cu Adi prin mail-uri, explicându-i că potrivit unui contract care are forţă de lege între părţile acestuia, obligaţiile nu se discută, ci se execută. Preţ de câteva luni nu s-a mai petrecut nimic căci nu luam în calcul varianta unui proces.

Între timp a intrat în peisaj managerul formaţiei orădene, domnul Şerban Sere. Pe lângă că s-a oferit să-l ajute pe Micinic cu sprijin juridic prin intermediul sponsorului echipei, SIS Consulting, domnul Sere s-a transformat într-un sol de binefacere, devenind voluntar principalul PR din ţară al site-ului Total Baschet.

Mai exact, domnul Sere a decis să împărtăşească situaţia dintre Adrian Micinic şi Total Baschet, distorsionând adevărul şi încercând să păteze imaginea Total Baschet, mai multor persoane din baschet, incluzând aici conducători de cluburi, preşedinţi, arbitri sau chiar comisari. Cu alte cuvinte, cu majoritatea persoanelor din baschet cu care s-a întâlnit în ultimele două luni. Dumealui discuta cu dezinvoltură pe marginea acestui diferend, emiţând judecaţi de valoare şi stabilind persoana aflată în culpa. Nu mi se pare corect modul în care acţionează având în vedere că nu are absolut nicio legătură cu raporturile dintre Total Baschet şi Adrian Micinic.

În egală măsură consider că actualul comportament menit sa sicaneze a lui Şerban Sere şi Adrian Micinic nu este unul barbatesc. Recent, după Final Four-ul Cupei României, eveniment în cadrul căruia nu s-a organizat o conferinţă de presă după finala mare iar orădenii nu au dorit să ofere declaraţii(lucru de înţeles, pe moment) am încercat să contactez ofiţerul de presă adresând întrebări lui Cristian Achim şi Şerban Sere. Ne-am lovit de un nou refuz din partea celor vizaţi, Micinic motivând că va exista o conferinţă de presă înaintea playoff-ului unde se vor discuta aspecte din cadrul Final Four-ului. Am cosiderat tardiv organizată această întrunire de presă, întrebând care sunt motivele refuzului unor declaraţii, având în vedere că Micinic ne-a subliniat că CSM Oradea nu îngrădeşte accesul reprezentanţilor mass-media la discuţiile cu presa. Nu am mai primit nici un răspuns până în ziua de azi, iar la conferinţa de presă de dinaintea meciurilor cu Craiova nici măcar nu am fost invitaţi decât cu o oră înainte, când ne era practic imposibil să ajungem. Cu această ocazie vreau să-i readuc aminte lui Adi un episod pe care sunt sigur că nu l-a uitat, despre care a şi redactat un articol atunci când conducerea clubului din Oradea nu l-a chemat pe Marcel Ţenter la conferinţa de presă de după meci. (http://m.totalbaschet.ro/articole/presa-scrisa-nu-conteaza-la-oradea/15925). Nu cred că este cazul să menţionez vorbele pe care mi le-a dezvăluit la adresa celor doi oficiali bihoreni, însă situaţia din acest moment este oarecum similară.

Ca o opinie personală, pe care mi-o permit aşa cum şi-au permis şi alţii să intre în bucătăria noastră, în ultima perioadă lucrurile au început să scârţâie la Oradea. Cel puţin mie nu mi se pare normal ca echipa de juniori a clubului CSM Oradea să funcţioneze sub o altă entitate decât cea a grupării de seniori. Practic Asociaţia Sportivă „Baschet Star”, se foloseşte de imaginea echipei mari pentru a atrage sponsorizări către un club de baschet de juniori, denumit formal echipa de juniori CSM Oradea, fără a avea vreo legătură juridică cu formaţia de seniori. Ar mai fi şi altele de menţionat, dar poate cu altă ocazie.

Sunt conştient că prin acest text nu rezolv practic mare lucru, însă cel puţin persoanele care au auzit prima variantă a basmului dintre Total Baschet şi Adrian Micinic vor sta puţin pe gânduri după citirea prezentei variante.

Pentru a întări cele punctate mai sus, după mai multe săptămâni de gândire, am luat decizia de a-i acţiona în judecată pe Adrian Micinic, pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale respectiv Costin Marinescu, pentru încălcarea drepturilor nepatrimoniale ale site-ului Total Baschet respectiv pentru încălcarea articolului 1.281 NCC. Ştiu că o eventuală hotărâre judecătorească se va pronunţa în aproximativ doi ani, însă am răbdarea necesară atât timp cât în joc este imaginea Total Baschet, imagine pentru care s-a trudit mai mulţi ani.

E foarte uşor să demolezi, e mult mai greu să clădeşti ceva stabil, de aceea vă asigur cât timp voi fi la Total Baschet nu vor exista presiuni din partea unor terţe persoane pentru a impune anumite ştiri respectiv parti pris-uri faţă de unele echipe.

Leave a Reply