Archive for January 30, 2012

Viorel Axinte – Cel care interpretează vocal imnul naţional al României la Arena Antonio Alexe

În acest material doresc să va fac cunoştiinţă cu Picky, pe numele său real Viorel Axinte, cel care interpretează vocal, meci de meci disputat în Arena Antonio Alexe din Oradea, imnul naţional de stat al României. Riscând să fiu considerat subiectiv, ţin să vă informez că Oradea este singurul loc din ţară (în ceea ce priveşte baschetul) unde imnul naţional este interpretat vocal .

Conform unui vechi proverb românesc, aşchia nu sare departe de trunchi. Acelaşi lucru îl spune şi despre Viorel care este un fost jucător de baschet şi unul dintre cei mai înfocaţi fani ai clubului de pe malul Crişului Repede. Tată de tripleţi, cel cunoscut în Oradea de majoritatea locuitorilor drept Picky vorbeşte despre cum a marcat 12 din 13 aruncări de trei puncte într-un meci disputat la Bucureşti respectiv despre ce l-a determinat să se apuce de muzică.

Întregul material cu Viorel Axinte vi-l redăm în cele ce urmează:

Pentru cei care nu te cunosc, te rog să te prezinţi. Te rog şi să ne spui de unde vine porecla de Picky.

Numele meu adevărat este Viorel Axinte, iar porecla de Picky vine de la bunica mea care mi-a spus aşa când aveam 3 ani. Nu ştiu de ce, însă aşa a rămas. Aşa mă ştie toată lumea. Sunt sigur că majoritate mă stiu cu numele de Picky decât de Viorel (râde). Doar familia îmi spune Viorel.

Ce face Picky în afara terenului de baschet ?

În afara terenului de baschet cânt, în timpul meu liber, cânt, în timpul meu de serviciu cânt. Practic asta fac: cânt!

Când ai avut primul contact cu baschetul ?

Primul contact cu baschetul a avut loc în clasa a 2-a. Domnul Gheorghe Cureş a venit la Şcoala Generală 8 să facă o selecţie. Mi-a plăcut şi am rămas la echipă. Am practicat baschetul până în clasa a 12-a.

Care a fost cea mai frumoasă amintire a ta de pe vremea când practicai acest sport ?

Cea mai plăcută amintire s-a consemnat la un turneu final de la Bucureşti când am marcat 12 aruncări de trei puncte din 13 încercări. Am jucat în sală la Steaua împotriva celor de la Steaua. Jucam cinci contra 10 (râde). Adică noi 5 contra ei 5 plus doi arbitri de pe teren şi trei de la masă. Nu am reţinut numele adversarilor dar ştiu că la CSŞ Bucureşti erau Paul Helcioiu, Bogdan Popescu. Îl mai ţin minte şi pe Tudor Dumitrescu care avea o mână incredibilă.

De ce te-ai lăsat de baschet ?

M-am lăsat pentru că am luat contactul cu muzica, aşa, din greşeală. Baschetul nu mi-a mers pentru că nu am prea fost băgat în seamă. Am văzut că din muzică ies mai mulţi bănuţi şi am decis să iau această cale. Adevărul e că îmi şi place.

Cum ai ajuns să interpretezi imnul naţional de stat înaintea meciurilor jucate de CSM Oradea ?

Pe vremea când jucam baschet noi ne antrenam şi cu fetele şi cu băieţii de la CSM. Atunci l-am cunoscut pe Şerban Sere cu care sunt foarte bun prieten. Şi uite aşa a venit propunerea. Şerban vrea să facă ceva foarte, foarte frumos la Oradea. Am zis că va fi ceva deosebit dacă punem în aplicare intonarea imnului naţional de stat în mod vocal. Nu ştiu cui i-a aparţinut ideea însă eu cu Şerban am decis. Oricum cert e că ideea cu Moş Crăciun îmi aparţine în totalitate (râde).

Ai de obicei emoţii ?

Tot timpul am emoţii, înaintea fiecărei prestaţii. Când vad sala plină nu îmi este foarte uşor, mai ales după greşeala făcută de Marcel Pavel. M-am documentat bine şi m-am pregătit cu tot imnul însă abia apoi am aflat că nu trebuie să cânt chiar tot imnul ci doar prima strofă (râde)

Cu cine ţii în Diviziai A ?

Este ceva clar … cu CSM Oradea (râde).

Şi dacă nu ar fi CSM Oradea ?

Dacă nu ar fi CSM aş ţine cu CSU Ploieşti. De de ? Pentru că fostul meu coleg şi actualul prieten, Levente Szijarto, joacă acolo.

Care este jucătorul tău din România şi din afara ţării ?

Jucătorul meu preferat este Nemanja Maric, iar din afară României este “the only one” Michael Jordan şi mai nou Kobe Bryant.

De cât timp eşti spectator în Arena Antonio Alexe ?

La meciurile Oradiei vin de o grămadă de timp. Veneam încă de pe vremea când Maric era coleg cu Djordjio Djordjici. Cred că din 2005.

Cine crezi că va câştiga Cupa României ?

Cupa României aş vrea să o câştige CSM Oradea însă e greu, pentru că va fi strâns.

Cine crezi că va câştiga campionatul ?

Campionatul cred că va fi câştigat de Cluj. Oradea va veni pe 2, iar Asesoftul pe 4, după Mediaş, care va încheia pe 3(râde).

Doreşti să transmiţi un mesaj iubitorilor de baschet ?

Suporterilor din toată ţara am să le transmit un singur mesaj: Iubiţi acest joc!

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre Viorel Axinte îi puteţi accesa blog-ul: http://blog.picky.ro (unde se regăsesc mai multe melodi) sau site-ul personal www.picky.ro .