Ne deranjează

Să dăm sfoară-n ţară …

Încep prin a spune că în ultimii trei ani, indiferent ce discuţie mai aprinsă a existat în cadrul proiectului Total Baschet, disputele şi rezolvarea lor au rămas în interiorul redacţiei. Aşa am dorit şi am considerat că este normal. Aspectele interne se pot rezolva doar la nivel intern fără a fi nevoie de un arbitru sau de o comisie specială.

În ultima perioadă, „graţie” unor personaje insistente, nu s-a mai putut respecta principiul instituit de-a lungul timpului. Am încercat să nu-i ofer prea multă importanţă din raţiunile menţionate mai sus, căci niciodată nu mi-a făcut plăcere să-mi spăl rufele în public, însă de data aceasta nu a fost suficient.

Probabil că pentru unii subiectul este în continuare de actualitate, chiar dacă au trecut luni bune de la consumarea lui. Având în vedere că în joc este imaginea Total Baschet, din postura în care sunt, mă simt nevoit să formulez o apărare cu privire la tot ceea ce s-a vehiculat din partea unui promotor care urmăreşte aspecte lesne de observat.

Cred că aţi ghicit, între timp, care e subiectul principal sau mai bine spus acţiunea care m-a determinat să expun aceste câteva rânduri. În orice caz, pentru ca totul să fie clar, exact aşa cum s-a şi dorit, nu voi apela la pseudonime.

După cum bine ştiţi, în urmă cu mai multe luni, Adrian Micinic a luat decizia să se despartă de Total Baschet. La scurt timp a urmat şi decizia lui Costin Marinescu, oarecum aşteptată, de a încheia activitatea la site. Au fost unele discuţii interne, pe care am să le enunţ ceva mai târziu, între mine şi Adi datorită modului în care a acţionat şi a felului în care a pus problema, atât faţă de mine cât şi faţă de foştii săi colegi. Abia trecusera citeva zile de la despărţire si deja pe facebook au apărut mesaje despre aspectele interne din cadrul Total Baschet. După cum mi-am expus părerea şi la momentul respectiv, nu mi s-a părut normal ca terţe persoane să intervină în bucătăria noastră. În fine, nu am acordat prea multă importanţă mesajelor respective, însă nici la cinci luni distanţă de la eveniment aceste acţiuni nu au încetat.

Făcând o mică paranteză, între site-ul Total Baschet şi Adrian Micinic există un contract de prestări servicii încheiat începând cu luna octombrie şi actualmente în vigoare, conţinând obligaţiile pe care Adrian Micinic şi le-a încălcat grosier şi fără o justificarea legală sau contractuală. Probabil vă adresaţi întrebarea ce l-a determinat pe Adrian Micinic să abandoneze la o prietenie de 7 ani respectiv la o colaborare de 3 ani. Sub acest aspect trebuie menţionat că la începutul sezonului 2013/2014, Adi a fost promovat în funcţia de ofiţer de presă al clubului CSM Oradea(lucru pentru care m-am bucurat, având în vedere propunerile din trecut către Şerban Sere, cu privire la disponibilitatea lui Adi). Luând în calcul acest aspect cumulat cu funcţia ocupată la Total Baschet, Adi se afla într-o oarecare incompatibilitate, trebuind să fie în acelaşi timp jurnalist imparţial cât şi angajat al unei echipe din prima ligă (şi se pare că între timp temerile mele s-au adeverit: conducerea clubului din Târgu Mureş, într-o conferinţă de presă, a transmis un mesaj nu tocmai prietenos lui Adi Micinic şi clubului CSM Oradea http://www.totalbaschet.ro/articol/Cornel-Lungu-Pentru-mine-este-o-nebuloas%C4%83-am%C3%A2narea-meciului-cu-Cluj-~30254). Într-o discuţie personală avută înainte de debutul propriu-zis al campionatului, explicându-i postura în care se află, Adi mi-a spus că pentru el pe primul loc este CSM Oradea, iar mai apoi Total Baschet.

Influenţa din partea echipei orădene s-a resimţit până şi în articolele redactate la categoria internaţional. După materialul cu privire la situaţia din Islanda (http://totalbaschet.ro/articol/Islanda-Din-sezonul-2013-14-doar-un-str%C4%83in-poate-juca-%C3%AEn-campionat~24308), Cristian Achim a purtat o discuţie cu Adi explicându-i că în opinia sa e mai bine ca într-un campionat să aibă acces jucătorii străini, dând ca exemplu sistemul din Spania. La scurt timp după această discuţie, pe site a apărut un material ce conţinea filosofia lui Cristian Achim cu privire la sistemul iberic: http://totalbaschet.ro/articol/Sistemul-spaniol-Cheia-succesului-%C3%AEn-baschet~24517. Să nu mă înţelegeţi greşit, Adi este printre cei mai buni jurnalişti care scriu despre baschet din ţară, însă apreciez că este foarte uşor de influenţat, acesta fiind in opinia mea marele lui minus.

Pentru a feri site-ul de anumite comentarii/discuţii/etc privind dublul statut al său, i-am propus ca în perioada în care este angajatul CSM Oradea să nu redacteze ştiri despre această echipă, căci nu ar fi o situaţie normală. Nu i-a convenit, dar a înţeles. Între timp, dintru acest motiv, relaţia s-a răcit. Am avut mai multe discuţii aprinse pe marginea acestui subiect, pentru ca în final el să ignore atribuţiile trasate respectiv să publice pe site mai multe articole despre CSM Oradea şi acţiunile sale de promovare. I-am explicat din nou că nu e normal. A urmat un e-mail de la Adi în care specifica explicit că renunţă, pentru ca mai apoi să destabilizeze redacţia virtuală, nemotivând decizia sa, rezumându-se în a trimite săgeţi indirecte la adresa mea. La scurt timp Costin Marinescu a decis să părăsească corabia, acum probabil că înţelegeţi de ce. Au mai plecat încă vreo doi redactori, însă aspectul nu are, în acest cadru, prea multă relevanţă. Închid paranteza.

După cele petrecute şi expuse mai sus, a urmat o perioadă în care am comunicat cu Adi prin mail-uri, explicându-i că potrivit unui contract care are forţă de lege între părţile acestuia, obligaţiile nu se discută, ci se execută. Preţ de câteva luni nu s-a mai petrecut nimic căci nu luam în calcul varianta unui proces.

Între timp a intrat în peisaj managerul formaţiei orădene, domnul Şerban Sere. Pe lângă că s-a oferit să-l ajute pe Micinic cu sprijin juridic prin intermediul sponsorului echipei, SIS Consulting, domnul Sere s-a transformat într-un sol de binefacere, devenind voluntar principalul PR din ţară al site-ului Total Baschet.

Mai exact, domnul Sere a decis să împărtăşească situaţia dintre Adrian Micinic şi Total Baschet, distorsionând adevărul şi încercând să păteze imaginea Total Baschet, mai multor persoane din baschet, incluzând aici conducători de cluburi, preşedinţi, arbitri sau chiar comisari. Cu alte cuvinte, cu majoritatea persoanelor din baschet cu care s-a întâlnit în ultimele două luni. Dumealui discuta cu dezinvoltură pe marginea acestui diferend, emiţând judecaţi de valoare şi stabilind persoana aflată în culpa. Nu mi se pare corect modul în care acţionează având în vedere că nu are absolut nicio legătură cu raporturile dintre Total Baschet şi Adrian Micinic.

În egală măsură consider că actualul comportament menit sa sicaneze a lui Şerban Sere şi Adrian Micinic nu este unul barbatesc. Recent, după Final Four-ul Cupei României, eveniment în cadrul căruia nu s-a organizat o conferinţă de presă după finala mare iar orădenii nu au dorit să ofere declaraţii(lucru de înţeles, pe moment) am încercat să contactez ofiţerul de presă adresând întrebări lui Cristian Achim şi Şerban Sere. Ne-am lovit de un nou refuz din partea celor vizaţi, Micinic motivând că va exista o conferinţă de presă înaintea playoff-ului unde se vor discuta aspecte din cadrul Final Four-ului. Am cosiderat tardiv organizată această întrunire de presă, întrebând care sunt motivele refuzului unor declaraţii, având în vedere că Micinic ne-a subliniat că CSM Oradea nu îngrădeşte accesul reprezentanţilor mass-media la discuţiile cu presa. Nu am mai primit nici un răspuns până în ziua de azi, iar la conferinţa de presă de dinaintea meciurilor cu Craiova nici măcar nu am fost invitaţi decât cu o oră înainte, când ne era practic imposibil să ajungem. Cu această ocazie vreau să-i readuc aminte lui Adi un episod pe care sunt sigur că nu l-a uitat, despre care a şi redactat un articol atunci când conducerea clubului din Oradea nu l-a chemat pe Marcel Ţenter la conferinţa de presă de după meci. (http://m.totalbaschet.ro/articole/presa-scrisa-nu-conteaza-la-oradea/15925). Nu cred că este cazul să menţionez vorbele pe care mi le-a dezvăluit la adresa celor doi oficiali bihoreni, însă situaţia din acest moment este oarecum similară.

Ca o opinie personală, pe care mi-o permit aşa cum şi-au permis şi alţii să intre în bucătăria noastră, în ultima perioadă lucrurile au început să scârţâie la Oradea. Cel puţin mie nu mi se pare normal ca echipa de juniori a clubului CSM Oradea să funcţioneze sub o altă entitate decât cea a grupării de seniori. Practic Asociaţia Sportivă „Baschet Star”, se foloseşte de imaginea echipei mari pentru a atrage sponsorizări către un club de baschet de juniori, denumit formal echipa de juniori CSM Oradea, fără a avea vreo legătură juridică cu formaţia de seniori. Ar mai fi şi altele de menţionat, dar poate cu altă ocazie.

Sunt conştient că prin acest text nu rezolv practic mare lucru, însă cel puţin persoanele care au auzit prima variantă a basmului dintre Total Baschet şi Adrian Micinic vor sta puţin pe gânduri după citirea prezentei variante.

Pentru a întări cele punctate mai sus, după mai multe săptămâni de gândire, am luat decizia de a-i acţiona în judecată pe Adrian Micinic, pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale respectiv Costin Marinescu, pentru încălcarea drepturilor nepatrimoniale ale site-ului Total Baschet respectiv pentru încălcarea articolului 1.281 NCC. Ştiu că o eventuală hotărâre judecătorească se va pronunţa în aproximativ doi ani, însă am răbdarea necesară atât timp cât în joc este imaginea Total Baschet, imagine pentru care s-a trudit mai mulţi ani.

E foarte uşor să demolezi, e mult mai greu să clădeşti ceva stabil, de aceea vă asigur cât timp voi fi la Total Baschet nu vor exista presiuni din partea unor terţe persoane pentru a impune anumite ştiri respectiv parti pris-uri faţă de unele echipe.

Ce fac unii pentru 75 de euro …

Trebuie să recunosc că am stat pe gânduri dacă să public sau nu întâmplarea pe care urmează să o relatez.  În cele din urmă am decis să o fac pentru ca persoanele din baschet să ştie cu cine au de-a face pe viitor, dar şi pentru a începe resuscitarea blog-ului Total Baschet, având în vedere că va fi actualizat cel puţin săptămânal cu informaţii.

Pe parcursul lunii august, în urma unui camp pe care Gheorghe Mureşan îl organizează periodic la Cluj-Napoca, în parcarea unui mall, singurul jucător român ce a activat în NBA afirma că “sistemul din România este prost; România nu a dat niciun jucător de calibru în ultima perioadă; Organizarea competiţiilor din România lasă de dorit”. Ei bine … nici el nu se poate lăuda la capitolul organizare.

Asociaţia Gheorghe Mureşan, entitatea juridică prin care îşi desfăşoară evenimentele a avut trei încercări, în această vară, de a organiza camp-uri de juniori, iar două dintre ele au fost sortite eşecului. Primul eveniment, Ghiţă Mureşan Summer Camp nu s-a mai desfăşurat în ţară datorită unor probleme de ordin tehnic: principalul sponsor s-a retras. Nimic nu poate fi impus Asociaţiei respective privind acest eveniment deoarece, din păcate, aceste chestiuni se mai petrec. Totuşi, trebuie să ştii pe ce te bazezi atunci când pleci la drum şi dacă îţi permiţi să organizezi un asemenea eveniment de amploare.

Al doilea eveniment şi singurul care s-a produs a avut loc în parcarea mall-ului din Cluj-Napoca, nu şi fără emoţii deoarece, cu câteva zile înaintea de debut organizatorii nu aveau la dispoziţie panouri de baschet. Până la urmă, prin intermediul mai multor improvizaţii au izbutit să asigure participanţilor cel mai important obiect al acestui sport.

A treia încercare, Tabăra de Perfecţionare a Baschetului, a fost anunţată să se desfăşoare în perioada 25-30 august la Turda. Era destinată copiilor între 10-12 ani, iar taxa de participare se ridica la 800 RON per copil. Pentru a promova acest eveniment Asociatia Gheorghe Muresan, prin reprezentantul legal Catalin Condurache, a contactat site-ul nostru pentru a promova evenimentul. Însă acest lucru s-a petrecut tardiv, la începutul lunii august, atunci când organizatorii şi-au dat seama că nu au niciun copil înscris la acţiunea ce urma să debuteze trei săptămâni mai târziu. Luând în calcul situaţia, am acceptat să îi ajutăm, să le promovăm evenimentul direct la publicul ţintă, totul pentru o suma derizorie (gândindu-ne la o colaborare pe termen lung). Am încheiat un contract, plata urmând a fi efectuată ulterior.

După câteva săptămâni de aşteptare, am decis să-l sun pe domnul Condurache pentru a-l întreba dacă a ajuns la dânsul factura şi când va efectua plata. Nu mi-a răspuns la apeluri, mail-uri sau sms-uri. A trecut o săptămână, două, trei … până am decis să apelez la soluţia care mereu dă roade. Am reuşit să dau de dânsul care, fără nicio ezitare, mi-a explicat că nu va efectua plata deoarece el consideră că nu trebuie să o facă, având în vedere că au decis să nu mai organizeze evenimentul. Indiferent dacă avem contract, domnul Condurache, PR-ul lui Gheorghe Mureşan nu doreşte să plătească o sumă derizorie, 75 de euro, pentru serviciile publicitare pe care i le-am oferit deoarece „nu are buget să o facă”.  O motivare hilară dacă ne uităm peste pachetele de sponsorizare propuse de Asociaţia Gheorghe Mureşan, între 1000 – 1200 euro lunar(http://www.ghitamuresan.ro/content_pdf/6_1.pdf). Iar brand-ul nu duce lipsă de sponsori, având în vedere numele cu care se laudă Asociaţia în footer-ul site-ului.

Astfel Ghiţă Mureşan, singurul român care a evoluat în NBA, brand-ul care apare la alte evenimente doar contra cost, se sustrage de la plata unei sume derizorii, iar PR-ul Cătălin Condurache se ascunde de persoana cu care a contractat, nu răspunde la telefon …. totul pentru 75 de euro. Poate îşi vor da seama, prea târziu însă, că impactul negativ ce se va răsfrânge asupra imaginii Asociaţiei Gheorghe Mureşan valorează mai mult de 75 de euro ….

Curierul Zilei face o jumătate de pas spre normalitate!

În toamna anului trecut sesizam cum publicația Curierul Zilei din Pitești copiază cuvânt cu cuvânt declarații primite în exclusivitate de redactorii totalbaschet.ro și nu precizeaza sursa.

Astăzi, Marius Duinea, redactorul care semna și textul din  septembrie 2011, revine cu un articol despre BCM U în care anunță numirea lui Alexandru Ziguli în funcția antrenorul secund al echipei. Articolul conține toate informațiile pe care Lucian Călinescu, colaboratorul totalbaschet.ro, le-a publicat pe site cu o zi înainte, plus declarația dată în exclusivitate de Ziguli Jr. De data aceasta Duinea încearcă să precizeze și sursa, doar că, nefiind obișnuit cu astfel de practici, uită să scrie numele complet al site-ului.

Acum nu ne mai supărăm, ci îl privim pe redactorul de provincie (din punct de vedere al comportamentului profesional) cu indulgența de care se dă dovadă în cazurile în care se constantă un progres cât de mic în drumul spre normalitate al unor oameni care se chinuie, dar nu pot.

Diferenţa de abordare a subiectelor dintre TTB şi alte site-uri din România

Ne bucurăm că, după un an şi jumătate de activitate, lumea a înţeles munca pe care o depunem atunci când aflăm/publicăm o informaţie. Mai exact mă refer la faptul că, într-un final, cei care preia informaţia publicată pe totalbaschet.ro au decis, aşa cum e normal, să ne citeze.

Însă cei de la realitatea.net au ajuns în cealaltă extremă. Sâmbătă, 21 iulie, colegul meu Adrian Micinic a redactat ştirea intitulată “Jocurile Olimpice – Iziane exclusă din lotul Braziliei”. Informaţia a fost preluată şi publicată, în această dimineaţă, de către site-ul Realitatea.net. Fără alte comentarii, vă pun la dispoziţie articolul publicat de Adrian Micinic şi cel apărut pe site-ul Realitatea.

Să nu mă înţelegeţi greşit, mă bucur pentru faptul că am fost citaţi de către un site precum realitatea.net, doar că pe totbalbaschet.ro nu o să auziţi niciodată de Romario, Balotelli sau alte personaje ce nu au nicio legătură cu baschetul. Poate aţi auzit de ei pe alte site-uri despre baschet, dar la noi nu!

Partenerul media principal al FRB a scris o singură ştire despre ASG 2012 !

După cum bine ştiţi în această seară, la Timişoara, a avut loc All Star Game-ul baschetului românesc. Pe afişul evenimentului era specificat şi un partener media principal: Gazeta Sporturilor, publicaţie care are o singură persoană de contact la Timişoara, bineînţeles specializată pe fotbal.

După cum aţi văzut şi în transmisiunea live, asigurată de Digi Sport, pe parchetul sălii erau lipite două stikere cu însemnele Gazetei Sporturilor. La finalul confruntării parenerul media principal al FRB a publicat, pe gsp.ro, o singură ştire despre tot ce s-a întâmplat la Timişoara. Ştirea respectivă conţine scorul final (şi cel pe sferturi) şi a fost publicată la 18:40 (adică când meciul nici nu se terminase) ! Ce este şi mai interesant e faptul că poza articolului e una care ne aparţine (se vede watermark-ul pe ea) însă sursa nu este specificată niciunde(foto jos)

Să mai îmi spună cineva că s-a dorit, prin acest eveniment, promovarea baschetului românesc!

Explicația pentru care totalbaschet.ro este mai citit decât site-ul Federației

Nu este nicio noutate că TotalBaschet.ro este cel mai citit site de baschet din România. Acest lucru îl știu și cei de la Federația Română de Baschet și în ultima vreme încearcă prin toate metodele să ne pună bețe în roate pentru, speră ei, a ne lua locul în preferințele cititorilor.

FRBaschet trebuie însă să înțeleagă că traficul site-ului vine din viteza și acuratețea cu care oferim informații cititorilor noștri, nu subminându-ne adversarii. Iar cititorii preferă întotdeauna o sursă cu informații corecte, care, spre exemplu, știe cine a fost antrenorul principal al lui Dinamo București la meciul de marți seară, cu BCM U Pitești, a fost Nicu Toader, nu Valentin Pogonaru.

Vom reveni cu amănunte despre modul în care FRBaschet tratează TotalBaschet.ro și despre cum preferă ca voi, cei în slujba căruia trebuie să fie forul respectiv, să fiți informați despre ce se întâmplă în competițiile interne doar de pe site-ul propriu, fără a avea o alternativă. Rămâneți aproape!

Adrian Voinescu citește, dar nu citează!

Prezența lui Adrian Voinescu la microfonul TVR pentru a comenta meciurile de baschet din campionatul intern este un lucru ce merită salutat. Cunoscător foarte bun al fenomenului, Voinescu este vocea analistului care lipește mai mereu în România din cuplurile de comentatori, indiferent de sport.

Faptul că amintește pe timpul comentariului unui meci de declarații ale părților implicate fără a preciza pentru cine au fost date ele nu mai este deloc de lăudat. Așa s-a întâmplat la partida dintre Dinamo și BC Perla Harghitei când Adrian a amintit o declarație acordată de Laszlofy Botond, antrenorul ciucanilor, colegului meu Sabin Gherdan. Întrebat de reporter care crede că este principala armă a adversarilor, tehnicianul a spus numele lui Allen Durham și a precizat că îi va acorda o atenție sporită în apărarea acestuia. Comentatorul a observat cum ciucanii dublau în permanență la jucătorul lui Dinamo și a făcut referire la declarația mai sus amintită fără a preciza însă sursa.

Adrian, redacția totalbaschet.ro te roagă să îl suni pe Ștefan Lecca și să îl întrebi dacă este greu să citezi o sursă și implicit să respecți munca unor oameni care, uneori, contribuie cu informații la comentariile pe care le faceți la TV!

Asta dacă nu cumva a interzis Emil Hossu Longin tuturor comentatorilor TVR să amintească de site-ul care nu îi permite să își șteargă comentariile sau, pe vremea când jucai la Pitești, ai citit prea mult timp ziarul Curierul Zilei și stilul ți-a fost influențat de Marius Duinea.

Foto: Realitatea.net

Cazul Hardy sau goana după senzaţional …

Prin acest articol doresc să vă atrag atenţia pentru că, din păcate, puţin dintre noi cunosc faptul că “nu tot ce zboară se mânâncă”.

În ultima perioadă jurnaliştii din toată România au pus de o parte fotbalul şi şi-au îndreptat atenţia spre baschet. Aţi ghicit, nu este vorba de vreo performanţă a unui jucător, de un eveniment major sau cucerirea unei competiţii ci de decesul lui Chauncey Hardy. Pentru că au exploatat la maxim subiectul şi nu mai au ce scrie despre drama sportivului american, presa din România a început să o dea în bazaconii. Adică ceva de genul: hai să scriem acelaşi lucru de 2 ori, însă diferit, că “se citeşte”.  Dovada e următoarea: (gsp.ro)

“This is one of those times in life where you understand an expression”

Luna august a anului 2011 a fost una profilică pentru baschetul feminin românesc având în vedere faptul că Oradea (4-14 august) a organizat una dintre cele mai importante competiţii juvenile: Campionatul European U18 feminin Divizia A, în timp ce  Aradul (11-21 august) a fost gazda Campionatului European U16 feminin Divizia B.

După ce FIBA a anunţat locaţiile de disputare ale Campionatelor Europene 2011, scouteri şi-au frecat mâinile de bucurie deoarece împuşcau doi iepuri dintr-o singură lovitură. Mai exact stăteau câteva zile la Oradea să urmărească U18 şi apoi plecau la Arad pentru a vedea la lucru şi categoria U16. Mulţi dintre ei au venit cu maşinile şi au rămas uimiţi, în timp ce noi ne-am cam făcut de ruşine. Dovada o aveţi mai jos:

Ia-i de unde nu-s ….

Revin cu aceeaşi întrebare (scuzaţi-mă dacă cer prea mult) …. totuşi, cine au fost arbitrii de la Sibiu ? Arbitrii care au oficiat prima etapă de baschet feminin Divizia A ?

Sper că pretenţiile mele nu sunt exagerate ….